Kovändning

Just det! En sådan har vi gjort idag.
Vi har ju ätit till största delen vegetariskt ett tag nu. Det har varit väldigt mycket pasta, ris, bönor, linser och så vidare (mycket grönsaker också, förstås). I korthet: väldigt, väldigt mycket kolhydrater.

Under den här tiden har vi ätit en massa god mat och tyckt det varit jättegott. Men. Vi har haft krångliga magar och gasiga magar. Vi har varit hungriga igen bara ett par-tre timmar efter vi ätit middag. Vi har ofta haft ett helt djävulskt godissug (vi har dock inte gett efter mycket alls, helt enkelt för att vår budget inte har utrymme för sådana onödigheter). Vi har sovit sämre. Och vi har haft mer värk. Vi mår helt enkelt inte bra.

Så: idag har vi bestämt att vi ska börja äta lchf-kost.

Jag åt lchf ganska länge, för några år sedan, och mådde otroligt bra av det. (Varför slutade jag då? Tja… Jag levde med någon som var väldigt kräsen och inte ville äta mycket alls av det jag åt och det blev så krångligt till slut att laga helt olika saker vid så många av måltiderna.)

Då, back then, bara ett par dagar efter att jag börjat äta enligt lchf mådde min mage bra. Inte bara bra – den var helt normal! Den som alltid krånglat. Plötsligt kunde jag äta och dricka utan att vara rädd för att behöva springa på toa direkt efteråt. Jag vågade äta matsäck när jag var i skogen, t.ex.

Lite längre in i lchf-livet, jag minns inte hur länge – några veckor eller så, började jag sova bättre. Jag fick mycket mer energi. Och bäst av allt: värken var inte fullt så besvärlig längre. Nu vet jag inte hur pass mycket kosten kommer att hjälpa med just värken den här gången eftersom jag är väldigt mycket sämre numer, men man kan hoppas.

Mika har också ätit lchf-kost förut och mådde mycket bättre av det han också.

lchf

Den enda utmaningen blir att äta lchf på samma minimala budget, men jag tror att med bra planering och smarta inköp (handla mycket när det är billigt och frysa in t.ex.) så kan vi klara det.

Dagens middag blev startskottet. Den åt vi vid 18-tiden. Tidigare har jag varit uppblåst och gasig i magen och jättehungrig igen vid 20-tiden redan. Klockan är nu två på natten och jag är fortfarande nöjd och så är också min mage. Om så det enda resultatet av det här kostbytet blir att min mage blir glad igen, så kommer jag att vara mer än nöjd.

***

En liten hälsning till den där ute som nu eventuellt förfasas och vill varna och allt vad det nu kan vara:

Gör inte det. Ok? Bara låt bli.
Jag är inte intresserad. Vi vet vad vi gör.
Ska vi säga så? Bra. Tack!
; )

13 reaktioner på ”Kovändning

  1. Det blir inte jättemycket mejeriprodukter här, mest för att det helt enkelt inte är nåt vi gillar så värst mycket. Inte min mage heller. Men jag kommer att använda grädde när jag gör såser, och omeletter osv. Äggröra med ägg, grädde och mycket smör är gott!

   Det som används mest är nog turkisk yoghurt. Bra till goda röror och såser!

   Gilla

 1. Lycka till. Ni har ju provat både det ena och det andra så då är det väl bara att köra på det ni mår bäst av. 🙂

  (Jag mår också bäst av LCHF, men orkade inte ta fajten med min barnmorska när jag var gravid och det får jag fortfarande sota för, att ta bort kolhydrater för mig som är sockerjunkie är inte lätt inte. 😦 )

  Gilla

  1. Nej det är verkligen inte lätt alla gånger att ta omvärldens kritik och fördomar mot det man äter. 😦 Bara fråga Ruta Ett här. Hon har fajtats med vården i och med sitt beslut att äta bort sin diabetes med lchf.

   Jag förstår att det är knepigt för dig. *kram*

   Gilla

 2. Hej, först och främst tack för att du orkar sprida glädje på din blogg med alla underbara bilder och tänkvärda ord. Alltid lika kul när du skiver även om det du ibland skriver känns tungt att läsa. Jag har också en trasig rygg men långtifrån lika illa som du har det. Hoppas det blir bättre med LCHF. Jag själv har provat i mycket korta perioder med bra resultat. Undrar varför jag slutad, orkade inte fortsätta dumt nog. Nu ska jag göra ett nytt försök. Hoppas du orkar skriva hur det går. Jag behöver inspiration. Styrkekramar till dig från mig.❤️

  Gilla

  1. Men gulledej, TACK för de snällorden!!

   Jag kommer absolut att skriva om hur det går, och det blir säkert en hel del matsnack och länkar också. 🙂

   Kram kram!!

   Gilla

 3. Ja, jag har då bara fantastiskt goda erfarenheter av att ha lagt om kosten till LCHF!
  Jag har ”ätit bort” min diabetes typ 2 och också som du, blivit bättre i magen, fått bättre sömn, blivit piggare och som bonus gått ner en hel del i vikt och centimeter.

  Jag säger bara ”heja dig”och lycka till med allt gott du/ni får äta och så mycket dyrare blir det inte tycker jag. Det är ju vanlig mat och inga konstigheter!
  Kraaaaaam

  Gilla

  1. Tack fina du!!

   Jag tror att om man låter bli att laga recept med ”tusen” ingredienser så ska det nog gå bra att fortfarande äta billigt. Med lchf äter man ju dessutom inte alls lika ofta för man bli nöjd mycket längre.

   Det känns redan roligare att både laga mat och äta den.

   Kraaaaam!

   Gilla

 4. Hej!

  Jag har råkat ”halka in” på din blogg via en annan stickblogg. Men här blev det ju väldigt mycket mer än stickning. Jag har också i perioder ätit LCHF och mått mycket bra av detta så lycka till med att komma tillbaka. Jag hoppas verkligen att du kommer att må bättre.

  Du tar också väldigt vackra bilder, det ser ut som att du bor i en mycket vacker omgivning!

  Hälsningar Karin

  Gilla

 5. det kommer nog gå bra ekonomiskt sett oxå, man måste ju inte köpa dyra ”extrasaker” som fiberhusk, philadelphiaost, vaniljpulver, ekologiskt m.m. om man inte har råd.

  storkok är ju ett tips o att köpa när det är billigt o frysa in ja 🙂

  det här med att nån kan förfasas osv, jag tycker det vore mer att förfasas över att folk med diabetes och gravida rekommenderas att äta massor av kolhydrater.. jag åt själv det under graviditeten och hade jättebra blodsockervärden.. (jag har inte diabetes men man har ju risk att få grav.diabetes som gravid). min bm la sig inte direkt i vad jag åt och inte. det är ju knappast hon som bestämmer det 🙂 men förstår att det kan va svårt o säga emot när både bm och diabetessköterskor rek att man ska äta enl tallriksmodellen.. till min mamma sa diabetes-ssk att de inte rek LCHF (hon har kostbehandlad diabetes). nej hellre rek de att man vräker i kolhydrater o blir sugen på sötsaker etc.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s