Glaset är inte tomt, det är det som räknas

Lördagsmorgon. Årets första.
Jag fick sova ända till 7 idag, det är ovanligt så för mig räknas det som sovmorgon. Jag sov dessutom flera timmar i sträck vilket är ännu mer ovanligt. Skönt, för man får en helt annan vila om man sover 5 timmar i sträck än om man vaknar en gång i halvtimmen.

Nu dagens första mugg kaffe, favoritmusik (Triakel) och lite funderingar medan dagsljuset närmar sig.

Jag skriver ofta om hur glad jag är och hur mycket jag älskar livet även om delar av det inte är så lätta. Så är det, det är inget ljug. Jag älskar livet djupt och intensivt. Det finns så otroligt mycket som är bra och fint och faktiskt alldeles fantastiskt! Det betyder inte att jag inte kämpar, det betyder inte att det tänket är något som kommer av sig själv. Jag är inte en maskin, jag är bara en människa. Man kan inte stänga av det negativa och bara uppleva det positiva. Det går inte att stänga av smärtan i kroppen som alltid finns där och det går inte att tänka bort ett tomt kylskåp eller ett tomt bankkonto. Det pågår en daglig kamp som jag inte kommer undan. Jag måste hantera smärtan, hitta vägar att leva med den som inte begränsar min tillvaro för mycket. Jag måste komma på sätt att laga mat av det som finns i skafferiet, hur jag ska trolla ihop en till måltid av just ingenting. Oron finns där hela tiden för det finns inga marginaler. Måste något på bilen lagas så måste den kostnaden tas från den reda låga matbudgeten. Det finns liksom inget konto med extrapengar nånstans, det finns ingen backup.

Men.

Att låta smärtan och oron få vara i fokus, att tänka på dem hela tiden, att låta dem dominera, det hjälper inte. Det hjälper inte ett dugg.
Så vaknar jag en morgon och det känns tungt, för det gör det ju ibland, så listar jag för mig själv sånt som är bra. Allt jag faktiskt har, istället för vad jag inte har. Det funkar. Inte på ett sånt där klämkäckt vis att ”bara man tänker positivt så löser sig allt”, för så säger bara den som inte haft svårigheter på riktigt. Nej, det krävs arbete. Det kräver att man lägger tid och energi på det. Det går och det hjälper, men det är något man får jobba med kontinuerligt.

Det har sina fördelar också. Man blir bra på att ta en dag i taget och att leva här och nu. Uppskatta det man har precis just nu. Att vara glad för att man alls har något i det där omtalade glaset, istället för att fundera på om det är halvfullt eller halvtomt.

Denna januarimorgon är himlen rosa vid horisonten och blå högre upp. Några minusgrader och en första aning av solsken. Det känns som flera månader sedan solen visade sig, vi har haft regn och grått mörker länge nu.

Så bra att det fina vädret kommer just idag, för om en timme ska jag åka på utflykt med fint sällskap och smörgåsar och kaffe. En fornborg ska utforskas och vem vet vad mer man får se. Ny dag, nya vägar, nya upplevelser!

En reaktion på ”Glaset är inte tomt, det är det som räknas

  1. Hoppas du får en fin dag och en lyckad utflykt.
    När kassan är skral och kroppen som den är då blir man en tusenkonstnär. Eller en superhjälte vars superkrafter är att trotsa smärta, kunna koka soppa på en spik och finna glädje i mörker och små saker. En superhjälte som har lärt sig vara glad och positiv för att det ger mer kraft än motsatsen, för att det gör att man orkar ännu en dag. Trots allt. Det betyder inte att superhjältar aldrig har mörka eller tunga stunder, att de aldrig känner förtvivlan och hopplöshet. Även superhjältar är mänskliga.
    Kram 💖

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s